
Nabízíme recept na krupeto, jako netradiční přílohu k uzenému masu a šunce či k pečenému vepřovému i kuřecímu masu, pečeným kachním prsům, pečenému Flank steaku a podobně. Krupeto lze velmi dobře podávat i jako samostatný pokrm.
Suroviny na 4 porce
- 80 g másla
- 1 ks nadrobno nakrájené cibule
- 1 stroužek česneku
- 350 g napůl uvařených, propláchnutých ječných krup
- 0,1 l bílého vína
- 0,2 l 33% smetany
- 0,3 l zeleninového vývaru
- 1 hrst nasekané petželové natě
- 40 g strouhaného parmesánu
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Několik hodin předem nebo předchozí večer si namočíme velké ječné kroupy, vodu z nich pak slijeme a dáme je vařit v čisté vodě.
- Uvaříme al dente - ne zcela do hotova a propláchneme.
- Kroupy budou uvařené vcelku rychle.
- Než se kroupy uvaří orestujeme si na polovině másla cibuli se stroužkem česneku, zastříkneme vínem a zredukujeme tak, aby v jídle zůstala jen příjemná chuť po víně a vinná kyselost odešla.
- Přilijeme zeleninový vývar, vsypeme kroupy, prohřejeme, zredukujeme – odvaříme uvolněnou tekutinu. Po té přiléváme smetanu a vaříme aby krupeto bylo přiměřeně krémové.
- Podobně jako rizoto, rozdíl je, že kroupy nevtáhnou tolik tekutiny jako rýže.
- Posypeme parmezánem, mícháme a prohříváme, tím nám krupeto hezky zkrémovatí.
- Dochutíme solí a pepřem a stáhneme z tepla.
- Nakonec vmícháme zbylou část másla a pokud možno ihned podáváme.
Tip
Do krupeta lze přidávat další doplňky a vytvořit mnoho variant jako u klasického italského rizota. Například šunku, houby, červenou řepu, Chorizo, klobásku a podobně, tím si zcela jednoduše můžeme připravit krupeto jako hlavní chod.
Přejeme Vám dobrou chuť!