Jak nám bylo po mnoho let reklamami a zdravotní osvětou předkládáno, jsou prý zdravé, protože neobsahují cholesterol a napomáhají tudíž v prevenci kardiovaskulárních chorob. Ano, cholesterol neobsahují. Je to přínos pro naše tělo, pro naše zdraví? Jaká je pravda z dlouhodobých testovacích programů?
Při ztužování tuků dochází ke vzniku trans-mastných kyselin. Vzniklé trans-izomery mastných kyselin prokazatelně představují velké zdravotní riziko pro člověka. V čem? Paradoxně v tom, před čím nás dle vžitého názoru mají chránit. Jsou, dle dlouhodobých testů, právě důvodem pro vyšší výskyt kardiovaskulárních chorob včetně infarktů a také ve zvýšené míře jsou důvodem vzniku diabetu 2.typu. Aby se docílilo máslové chuti a barvy, přidává se do těchto tuků organická molekula Diacetyl. Diacetyl ale není pro člověka zcela bezpečný, je slabě toxický a jeho dlouhodobá konzumace s sebou nese možná zdravotní rizika.
Sice byla přijata celosvětová norma, dle které smí obsahovat ztužené roztíratelné tuky maximálně 1% trans-mastných kyselin a margaríny pro další průmyslové zpracování maximálně 5% trans-mastných kyselin, ale ani prokazatelně negativní dopad na zdraví při dlouhodobé konzumaci ztužených tuků výrobce neodradilo a asi ani neodradí, protože v dnešním světě cena a výdělek převyšuje nad zájem o lidské zdraví.
Cholesterol není strašák, jak nám je předkládán. Cholesterol se do organismu dostává vstřebáním z potravy nebo si jej tělo syntetizuje samo. Doporučovaná celková hladina cholesterolu v séru je 5,2 mmol/l. V případě vyšších hodnot celkového cholesterolu je doporučována dieta s omezením příjmu cholesterolu. Dle výsledků testů a z praktických zkušeností se ale ukazuje, že ischemická choroba srdeční a infarkt myokardu též bývají zaznamenávány u populace, jenž měla dlouhodobě hladinu cholesterolu pod doporučovaným limitem. Přímá souvislost není patrná. Je důležité zohlednění různých frakcí cholesterolu známých jako HDL (dobrý)a LDL (špatný) cholesterol a tím se řídit.
Od 60.let minulého století jsme byli přesvědčováni, že zvýšená hladina cholesterolu je příčinou kardiovaskulárních onemocnění. Od té doby bylo vyvinuto a farmaceutickými firmami vyrobeno kvantum léků snižujících a regulujících hladinu cholesterolu v lidském těle.
Po dlouholetém sledování účinnosti preparátů v terapii snižování cholesterolu u zdravých lidí nastává vystřízlivění. Ukazuje se, že tyto léky nepřináší výrazný užitek, že spíše způsobují nežádoucí problémy. A opět paradoxně, více než na vysoký cholesterol lidé stůňou na léčení proti němu, kdy některá léčiva již musela být stažena z prodeje.
Jako malý návod může sloužit doporučení, kdy množství jedné polévkové lžíce dobrého, pravého másla denně je ideálním zdrojem potřebného množství cholesterolu a příjemné, přírodní chuti.
Je zajímavé, že dle studie z USA z roku 1997 při testování půl milionu mužů a žen, bylo prokázáno, že při pití malého množství alkoholu 1-2dl vína denně poklesl celkový LDL cholesterol a současně se zvýšila koncentrace HDL cholesterolu. Současně byl pozorován snížený počet výskytu kardiovaskulárních onemocnění a infarktu.
Vždy ale platilo a platit bude, že všeho s mírou a to jak s alkoholem, tak s tuky.
Více zajímavých informací nejenom k tomuto tématu se můžete dozvědět od prof. RNDr. Anny Strunecké, DrSc. a prof. RNDr. Jiřího Patočky, DrSc. z knihy "Doba jedová".
23.12.2023: 09.-10.h.
30.12.2023: 12.-14.h.
31.12.2023: 09.-10.h.
v ostaních dnech zavřeno
Děkujeme.
Pondělí až pátek:
7:30 - 16:00h.
Sobota: 9:00 - 10:00h.
Neděle: po domluvě
Specializujeme se na výrobu dortů všech tvarů a velikostí pro různé slavnostní příležitosti. Vzhled dortu lze modifikovat nebo vytvořit zcela nový návrh dle Vašeho přání a po domluvě s námi.
Více informací najdete
v naší nabídce
gastronomických výrobků.
Jestliže jste si nevybrali z nabídky dortů s pevnou váhou a cenou, můžete si na našich stránkách jednoduše pomocí formuláře sestavit dort dle svých představ.
Neexistuji vhodna data!
GASTRODELI © 1999-2019 | Všechna práva vyhrazena - All rights reserved | Běží na systému phpRS